EUCYS 2012: Innolla tulevaisuuteen

EUCYS 2012, Bratislava 21.-26.9.2012

Niko Kaikkonen opettaa Joensuun lyseon lukiossa maantietoa ja biologiaa. Niko palkittiin kevään 2012 TuKoKe-kilpailussa opintomatkalla EU:n Young Scientists-kilpailuun, joka järjestettiin syyskuussa Bratislavassa, Slovakiassa.

Mikä EUCYS-tapahtumassa oli parasta?

Sain jutella nuorten kanssa heidän tutkimuksistaan ja nähdä, millaisia projekteja muualla on toteutettu. Siinä sai myös tuntea nuorten innon tieteeseen!

Mitä jäit kaipaamaan?

Ensimmäisinä päivinä tunsi itsensä hiukan ulkopuoliseksi. Jonkinlainen esittelykierros osallistujien kesken olisi ollut paikallaan.

Mikä töistä jäi erityisesti mieleesi?

Portugalilaisten ajankohtainen Flies on the phone oli mielenpainuvin projekti. Sen aihe oli kännykkäsäteilyn vaikutus banaanikärpästen hedelmällisyyteen. Esittely eteni kuin tarina. Alussa aloin jo itsekin kaivamaan puhelinta pois taskusta, mutta sain helpotuksekseni kuulla, että säteily muuttaa koiraiden siiven rakennetta, mikä sitten heikentää niiden hedelmällisyyttä.

Saitko jotain vinkkejä?

Projektien toteuttamistavoista etenkin pohjoisamerikkalaisten yhteistyömalli yliopistojen kanssa pani miettimään, voisiko samanlaisia yhteistyökuvioita viritellä Suomessa.

Miksi oppilaan ja opettajan kannattaa osallistua tällaisiin tapahtumiin?

Opiskelija pääsee tapaamaan muita tieteestä kiinnostuneita nuoria ja saa vertaistukea!

Opettaja taas saa käsitystä siitä, millaisia tutkimuksia on eri maissa ja miten ne on toteutettu, esimerkiksi yhteistyö yliopistojen kanssa sekä kerhotoiminta. Tapahtumassa pääsee vertaamaan omien projektien tasoa muihin projekteihin.

Rinnakkaistapahtumassa pääsi jakamaan ajatuksia muiden maiden opettajien kanssa. Samalla sai tietoa siitä, mitä yritykset kaipaavat tiedeopetuksesta.

Oliko matka myös inspiroiva?

Ehdottomasti se antoi uskoa ja intoa oman tiedeopetuksen toteuttamiseen. Suomessa tehdään hienoja projekteja, mutta yhteistyötä ylipistojen ja yritysten kanssa pitäisi lisätä entisestään. Lukioikäiset osaavat tehdä uskomattomia asioita, kun heille antaa mahdollisuuden.

Ja on hienoa, että myös opettajia palkitaan! Puheenvuoroissa nostettiin moneenkin kertaan esille opettajien merkitys tieteelle, mutta valitettavasti paikalla oli vain muutama opettaja.