Itsenäiselle tutkijalle

TuKoKeen voi osallistua myös itsenäisesti tehdyllä työllä: tutkimuksia ei aina tarvitse tehdä koulussa, eikä työllä tarvitse olla ohjaajaa.

Myös itsenäisesti tehdyn työn tulee noudattaa TuKoKe sääntöjä, joten on hyvä tutustua ohjeisiin

Alle 16-vuotiaat saavat osallistua TuKoKeen ainoastaan huoltajan luvalla. 

TuKoKeen voi osallistua useampana vuotena aina siihen asti kun täyttää 21 vuotta (kuluvan vuoden 1.9. mennessä). Osallistua voi jopa samanaiheisella työllä, jos kehittää sitä eteenpäin.

Jos olet lukiolainen, voit mahdollisesti saada kurssisuorituksen lukion teemaopintoihin, jos teet tutkimuksen itsenäisesti. Opinkirjo tarjoaa kurssikokonaisuutta, jossa tutustutaan tieteelliseen menetelmään ja tutkimuksen tekoon. Sähköinen materiaali sisältää teoriaa ja tehtäviä mm. aiheen keksimiseen, aineistonkeruuseen, tulosten tulkintaan ja raportin kirjoittamiseen. Jos olet kiinnostunut kurssista lähetä sähköposti osoitteeseen tukoke(at)opinkirjo.fi.

Kirjassa Tiedekilpailu – onnistumisia, motivaatiota ja palautetta. Vinkkejä ja ideoita kilpailutyön ohjaukseen ja kilpailuun osallistumiseen (PDF) kuvataan kilpailutyön tekemiseen liittyviä tärkeimpiä asioita, käsitellään tieteellisiä menetelmiä ja oman työn julkista esittämistä.